Početna stranica » Novosti » Svjetski dan nepušenja

Svjetski dan nepušenja

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja, s ciljem ukazivanja na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana. Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija. Najpoznatiji je nikotin - spoj koji uzrokuje ovisnost. Iako je najizloženiji dišni sustav, negativan utjecaj duhanskog dima očituje se u cijelom organizmu.
Kako bi podigli svijest i upozorili na štetne posljedice pušenja, u našoj školi dan nepušenja obilježili smo edukativno ali i rekreativno. Učenici su imali priliku obići punktove na kojima su ih dočekali različiti zadaci u svrhu prevencije pušenja i ukazivanja na važnost rekreacije. Učenici su sakupljali pečate nakon svakog prijeđenog punkta te su na kraju mogli sudjelovati u izazovu preskakanja vijače i time osvojiti edukativnu knjigu. Na prvom punktu zadatak je bio izvršiti tri vježbe istezanja kako bi se dobio pečat  te se tada moglo krenuti prema drugom punktu. Na drugom punktu bilo je potrebno pogledati simulaciju na koji način jedna cigareta utječe na tijelo. Nakon odgledane simulacije učenici su napisali kratke motivacijske poruke onima koje vole s nadom da će voljena osoba, koja to bude čitala, prestati pušiti. Po završetku druge aktivnosti dobili su pečat i krenuli su na završni punkt. Na trećem punktu, učenici su mogli kušati prirodno cijeđene sokove od naranče ili ananasa. Također, dobili su bočicu vode u svrhu poticanja redovite konzumacije tekućine te treći pečat čime je njihova edukacija bila završena. Nakon spomenutih aktivnosti izrađen je plakat na kojem su izložene kratke motivacijske poruke koje su učenici napisali onima koje vole i slike ranije spomenutih aktivnosti.
Pušenje uzrokuje rak pluća i bronha, iznimno povećava rizik pojave raka ždrijela i usne šupljine, oštećuje krvne žile i pogoduje pojavi ateroskleroze (suženja krvnih žila zbog stvaranja ateroma, nakupina na unutarnjoj strani stjenke krvnih žila). Povećava rizik pojave većine kardiovaskularnih bolesti (infarkt, moždani udar) i sudjeluje u samom mehanizmu nastanka tih bolesti. Kardiovaskularne bolesti i karcinomi vodeći su uzroci smrtnosti, obolijevanja i invaliditeta. Pušenje uzrokuje kroničnu opstruktivnu bolest pluća, pogoduje nastanku osteoporoze, impotencije i neplodnosti, pogoduje nastanku bolesti desni i zubnog karijesa, povećava rizik pojave raka bubrega, mokraćnog mjehura i maternice, oštećuje probavni sustav, uzrokuje naboranost, suhoću, promjenu boje kože i preuranjeno starenje. Smanjuje i osjet okusa i mirisa. Pasivno pušenje jednako je opasno i štetno za zdravlje.
Dragi čitatelju, ako se boriš sa pušenjem, već danas reci NE toj štetnoj navici.
Piše: Krešimir Lukačić, 3.M
 


 
 

logo-text-ss-marusevec

Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti

Maruševec 82
42243 Maruševec
Hrvatska, EU

©2024 Srednja škola u Maruševcu. Sva prava pridržana.