Izvannastavne aktivnosti

Uz redovne nastavne aktivnosti u Školi se provodi i niz izvannastavnih aktivnosti u koje se učenici mogu uključiti. Ovdje donosimo pregled tih aktivnosti.

Prva pomoć

Voditeljica: Sanja Premec, mag. med. techn., nastavnica Zdravstvene njege

prva-pomoc_4
prva-pomoc_3

Škola u suradnji s gradskim društvom Crvenog križa Ivanec provodi razne aktivnosti za mlade. Promiče se solidarnost, humanost, međusobno pomaganje te zdravstveno prosvjećivanje. Jedna od aktivnosti je sudjelovanje mladih u natjecanju na školskoj, odnosno gradskoj, međužupanijskoj i državnoj razini. Učenici kroz izvannastavnu aktivnost uče teoretska i praktična znanja o pružanju prve pomoći, o povijesti Crvenog križa, humanitarnom pravu i pravima djece. Unatrag pet godina mnogo ekipa je prošlo edukaciju i sudjelovalo na natjecanjima, te se možemo i pohvaliti dobrim rezultatima. Pet puta su ekipe osvojile prva mjesta na školskoj razini, jednom prvo mjesto na međužupanijskoj razini i deveto mjesto na državnoj razini. Učenici koji su prošli edukaciju, svake godine sudjeluju sa mentoricom u educiranju svi prvih razreda u zbrinjavanju hitnih stanja kao što je gušenje, zaustavljanje krvarenja, prestanak disanja i rada srca.

Prva pomoć

Etičke parlaonice

Voditeljica: Lucija Ljubek, mag. educ. phil., nastavnica Filofozije

Etičke parlaonice kao izvannastavna aktivnost potiče svjesnost o moralu i kritičko mišljenje o društvu u kojem živimo, teme su atraktivne i aktualne, poput našeg odnosa spram životinja prirode i tehnologije. Radi se na način da metodom "pro contra" učenici osvješćuju svoje stavove ali mogu razumjeti i suprotno mišljenje od njihovih. Također razgovornom metodom objašnjavamo određeni etički problem. Trenutačno imamo 7 učenika, a mogu se priključiti svi koji žele.

Talijanski klub "ItaliAMO"

Voditeljica: Barbara Castaldo-Lajnvaš, prof. mentor, nastavnica Engleskog jezik

talijanski-klub_1
talijanski-klub_3

U sklopu kluba "ItaliAMO" učenici uče osnove talijanskog jezika od izvornog govornika, raspravljaju o najvažnijim aspektima talijanske kulture i o tradicijama vezanim za blagdane i ostale važne dane u godini, gledaju klasike talijanske filmografije, slušaju najpoznatije talijanske pjesme i uče praviti neka talijanska slana i slatka jela po originalnim recepturama.

talijanski-klub_2
Talijanski klub

Frankofilski studio

Voditeljica: Mateja Jelaković, mag. educ. philol. franc., nastavnica Francuskog jezika

"Frankofilski studio" je izvannastavna aktivnost u koju se mogu uključiti svi učenici koji žele naučiti novi jezik, produbiti svoje znanje francuskog jezika ili otkrivati nove kulture i običaje! Nije potrebno nužno poznavanje francuskog jezika, možete biti početnici ili nastavljači. Radi se u grupama na zanimljiv način te učenici međusobno surađuju i obogaćuju svoje znanje. Teme su: frankofonska kultura i civilizacija, frankofonski filmovi, glazba, strip, kuhinja, moda, a gotovo svaki mjesec se prigodno obilježavaju blagdani i praznici na "francuski način"! U sklopu ove izvannastavne aktivnosti, organizirane su i pripreme (za one učenike koji to žele) za polaganje međunarodno priznate diplome o poznavanju francuskog jezika – DELF scolaire – diplome koja vrijedi za cijeli život! Dođite i pridružite nam se u zanimljivoj aktivnosti koja promiče kulturu i jezike!

Mladi povjesničari

Voditelj: Matija Šašlin, prof., nastavnik Povijesti i Hrvatskog jezika

Izvannastavne aktivnosti "Mladih povjesničara" vrlo su zanimljive i dinamične. Najčešće se bavimo temama vezanim uz neku godišnjicu. Npr. prije nekoliko godina obilježili smo 450-godišnjicu Sigetske bitke i pogibiju Nikole Zrinskog. Tom smo prilikom u nekoliko nastavnih sati pronašli i proučili građu o toj temi, uradili smo nekoliko plakata od kojih je svaki bio tematski ("podtematski"): Na jednom je bila prošlost obitelji Šubić, kasnije Zrinski; na drugom Sigetska bitka; na trećem Sigetska bitka u djelima hrvatskih književnika i drugih umjetnika. Obilježavajući neke događaje iz Domovinskog rata, u Zagrebu smo posjetili postav o toj temi u Hrvatskom povijesnom muzeju ("Dubrovnik u Domovinskom ratu"). Drugom bismo se prilikom našli u Zagrebu u Arheološkom muzeju ili na Medvedgradu. Svaki takav put iskoristili bismo i za posjet nekoj umjetničkoj galeriji (Klovićevim dvorima, npr.).

Povijest je prepuna raznih događaja pa smo tako obilježili i razne događaje vezane uz Domovinski rat (Borbe za Vukovar, npr.), uz holokaust, uz osnutak UN-a, masovne partizanske zločine na samom kraju i poslije završetka 2. svjetskog rata i dr. Tu su i projekcije dokumentarnih filmova i tematska glazba i sl.

Info centar

Voditeljica: Ivana Buhin, mag. educ. soc., nastavnica Sociologije i Politike i gospodarstva

info-studio_3
info-studio_1

Info studio je nova izvannastavna aktivnost u našoj školi. S ovom aktivnošću krenuli smo s ovom školskom godinom. Aktivnost je namijenjena zainteresiranim učenicima svih razreda, iz sva tri smjera. Cilj aktivnosti je uključiti učenike u praćene događaja u školi i izvan nje te omogućiti dostupnost informacija vezanih uz školu, nastavu, nastavni proces te aktivnosti izvan škole svim učenicima, djelatnicima, roditeljima putem oglasne ploče, info-pulta, web stranice škole. U budućnosti u planu je pokretanje i Facebook stranica naše škole. Ova akrivnost namijenjenja je svima koji vole sudjelovati i pratiti razne događaje i akcije, koji vole fotografirati, bave se pisanjem, crtanjem ili se jednostavno vole družiti.

info-studio_5
Info studio
info-studio_2

Sportski klub

Voditeljica: Valentina Balažinec, mag.cin., nastavnica TZK-a

sportski-klub_2

U sklopu Sportskog kluba provode se dvije izvannastavne sportske aktivnosti – boks i streličarstvo rekreacijskog tipa, te pripreme za školska sportska natjecanja. Izvannastavne aktivnosti organizirane su s ciljem da se ponudi učenicima nešto njima atraktivno, zanimljivo, ono što nemaju svakodnevno na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, da su i dalje povezani sa sportom, aktivno i korisno, te da na zdrav način provode svoje slobodno vrijeme. Provode se za učenike i učenice, uz nadzor i vodstvo stručne osobe, kroz cijelu školsku godinu, 2 puta tjedno (po potrebi prema školskim natjecanjima i više puta), besplatne su za sve učenike i škola je omogućila sve potrebne rekvizite. Redovito sudjelujemo na školskim sportskim natjecanjima, učenice i učenici, iz sportova: nogomet, rukomet, odbojka, kros.

sportski-klub_1

Planinarska sekcija

oditelj: Ivica Sever, prof., nastavnik Biologije

Mladi geografi

Voditelj: Mario Marčeta, prof., nastavnik Geografije