Početna stranica » Novosti » Izvješće projekta: Mijenjamo plastiku za drvo – sigurni domovi, to nam je prvo!

Izvješće projekta: Mijenjamo plastiku za drvo – sigurni domovi, to nam je prvo!

Izvješće projekta: Mijenjamo plastiku za drvo – sigurni domovi, to nam je prvo!

Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti u suradnji s učeničkim domom je u svibnju ove godine pokrenula projekt „Mijenjamo plastiku za drvo – sigurni domovi, to nam je prvo!“. Ideja je bila da se od svibnja do rujna 2021. godine na području našeg kampusa odvajaju plastične boce, a da se prikupljena sredstva od povratne ambalaže proslijede humanitarnoj organizaciji ADRA Hrvatska kao doprinos njihovom projektu izgradnje drvenih kućica obiteljima čiji su domovi pogođeni potresom na području Gline. Tijekom prethodnih mjeseci, došlo je do ideje da se prikupljanje proširi i na staklenu ambalažu i limenke.
Nekolicina učenika iz 1.F, 1.M i 3.G razreda su 7. lipnja 2021. sudjelovali u radionici izrade „robota“ od kartonskih kutija koji nam je tijekom ovog razdoblja poslužio kao školski „čistač“ plastične ambalaže i limenki. Sveukupno je do sada prikupljeno 683 boca! ADRA Hrvatska će donaciju iskoristiti za doprinos troškovima izgradnje drvenih kućica za mještane sela na području Gline.
Paralelno s ovim projektom, ADRA Hrvatska je organizirala dječje ljetne igre koje su ovog ljeta okupljale više od 60-ak djece s područja pogođenog potresom. Kako su i neki od naših učenika volontirali u tom projektu i prepoznali ga kao vrijednu inicijativu, odlučeno je da dio iznosa bude upotrijebljeno i u te svrhe, točnije za troškove prijevoza te djece na izlet u zoološki vrt i Tehnički muzej u Zagrebu.
Hvala ravnatelju i kolegama koji su poduprli ovaj projekt. Posebna zahvala ide učenicama koje su pomagale u odvajanju čepova, prebrojavanju boca i pripremi za odnošenje ambalaže. Također, jedno veliko hvala ide nastavnici Barbari Lajnvaš Castaldo koja je svojim entuzijazmom, osobnim angažmanom i poticanjem učenika doprinijela cjelokupnom projektu. Hvala nastavnicima Martini Crnković, Gordani Radišić i Mariju Marčeti na podršci i uskakanju u pravi tren, Štefici na iznalaženju kreativnih rješenja oko mjesta skladištenja boca, a Robertu Rakamariću što je uskakao s prijevozom. Također hvala svima vama koji ste se aktivno uključili u projekt marljivim odvajanjem boca: bez vas ovo ne bi bilo moguće!
Nastavili bi s prikupljanjem i u idućoj školskoj godini. Ovoga puta se traže i učenici volonteri koji bi pomagali oko odvajanja čepova, prebrojavanja boca i odnošenja ambalaže, a dobrodošle su i nove ideje i prijedlozi. U nastavku su slike koje oslikavaju djelić dojmova s ovog projekta. Ukoliko se želite aktivnije uključiti u nesebičnu službu društvu, prema održivom principu ljubavi koja aktivno radi za dobrobit svoga bližnjeg - možete se javiti pedagoginji pripravnici (Petra Bajić) ponedjeljkom, utorkom ili četvrtkom, ili nekom od odgajatelja.
 
Pridruži se i ti ovoj inicijativi i mijenjaj plastiku koja zagađuje za ono što izgrađuje!
 

logo-text-ss-marusevec

Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti

Maruševec 82
42243 Maruševec
Hrvatska, EU

©2023 Srednja škola u Maruševcu. Sva prava pridržana.