Ove školske godine Dan škole održan je 22. ožujka 2022. na do sada neviđen način. Za učenike svih razreda bile su organizirane razne radionice kojima su se mogli priključiti ovisno o interesu. Obilježavanje dana započelo je šetnjom svih učenika i nastavnika do dvorca Maruševca. Ravnatelj škole Dejan Stanjević održao je uvodni govor u kojem je pozdravio sve učenike i nastavnike. Na vrlo zanimljiv i elokventan način učenik 2. razreda medicinskog smjera Emanuel Conar s nama je podijelio pregršt zanimljivih informacija o povijesti samog dvorca. Nakon njega naš profesor geografije Mario Marčeta prisjetio se svog školovanja u Maruševcu. Upoznao nas je s time kako su učenici u to vrijeme nastavu polazili u dvorcu i kako je sve to izgledalo. Zatim smo se vratili u školu, učenici zajedno s profesorima pristupili su radionicama za koje su se unaprijed prijavili. Učenici su mogli izabrati radionice u prostorijama škole, na školskom igralištu, u prostorijama ženskog internata i u sjenici.

Dan škole (7)

U prostorijama škole izvodile su se radionice iz dva područja. STEM područje bilo je podijeljeno na tri radionice. Na Znanstvenom šanku učenici su zajedno s profesoricama iz Fizike i Kemije, Mirjanom Čurin i Majom Rešetar izvodili razne pokuse te se osladili ukusnim voćnim koktelima. U informatičkoj učionici učenici su sudjelovali u virtualnoj potrazi za blagom u kojoj su trebali iskoristiti svoje matematičko i informatičko znanje. Radionicu su vodile profesorice Sanja Orešković Spiegel te profesorica Kristina Magaš. U sklopu Biologije, Geografije i Tjelesne i zdravstvene kulture učenici su se zajedno s profesorima Marijom Marčetom, Ivicom Severom i Valentinom Balažinec uputili na igru oko svijeta.

U školi su se odvijale i zdravstvene radionice - Prva pomoć, Mentalna soba i 0,3 za zdravlje. Predvodile su ih naše vrijedne sestre Sanja Premec, Jelena Šarić Posavec, Đuđrica Segarić Kuzminski i Sandra Bistrović, a sudjelovati su mogli zainteresirani učenici od 1. do 5. razreda. Radionicu Prve pomoći vodila je sestra Sanja Premec uz učenike demonstratore Helenu Pšak i Matea Bogovića. Na ovoj, prije svega važnoj radionici, učenici su mogli vidjeti, naučiti i sami isprobati reanimaciju na lutki, zaustavljanje krvarenja, imobilizaciju te postupke kod gušenja i nesvjesnog stanja. Cilj je bio "nemedicinskim" razredima približiti životno ugrožavajuća stanja  i educirati ih kako pomoći ljudima u takvim stanjima.

Radionicu pod nazivom Mentalna soba vodile su sestre Đurđica Segarić Kuzminski i Jelena Šarić Posavec. Na radionici su se izrađivali plakati o stresu i  objasnilo se kako stres utječe na zdravlje. Slušala se glazba, igrale su se društvene igre koje su poticale rad moždanih vijuga, mjerila se razina stresa zainteresiranim učenicima i nastavnicima. Cilj je bio naučiti ponešto o stresu, važnosti mentalnog zdravlja, kako se nositi sa stresom i kako ga smanjiti. Dakako, cilj je bio malo se opustiti i ujedno zabaviti. Sestre Andreja Bilopavlović i Sandra Bistrović pokrenule su radionicu o izradi smoothieja. 0,3 za zdravlje simbolizira čašu od 0,3 l koja sadrži zdravi smoothie. Učenici su imali priliku sudjelovati u izradi smoothieja na način da su rezali voće i povrće te miksali po receptima. U ponudi su bili smoothieji pod nazivom Zelena magija, Generalka, Boginja, Šumska vila, Dobro jutro! i Pinky. Naravno, naši kreativni učenici sami su iskombinirali ponuđene sastojke i smiksali vlastiti smoothie koji su s užitkom ispijali. Cilj radionice bio je približiti mladima ovu "čašu zdravlja" koja je odličan izvor energije i hranjivih tvari, jača imunitet i može se napraviti na bezbroj načina.

U prostorijama ženskog internata održavale su se kulinarske radionice, likovna radionica i Zdravkomat. Kulinarska radionica bila je podijeljena na tri dijela: Njemački slatki kutak,  Književno – kulinarska radionica i Tea party. Svaka radionica bila je na svoj način zabavna, zanimljiva i poučna. Njemački slatki kutak započeo je odabirom pregača. U prvom dijelu svi su sudjelovali u pečenju slastica dok je u drugom dijelu polovica učenika  ukrašavala slastice, a polovica izrađivala plakat. Mladi kuhari su uz pomoć profesorice Daniele Vrban izrađivali poznate njemačke slastice: Marmor – Gugelhupf, Wiener Sachertorte, Linzer Augen i langoše. Učenici su napravili i plakat koji se sastojao od recepata i fotografija slastica. Književno – kulinarska radionica svoj je rad započela je dadaističkim pokusom na osnovu pjesme Petra Preradovića Ljudsko srce. Nakon pokusa učenici su pekli francusku slasticu madeleine koja je u književnosti postala slavna zahvaljujući ciklusu romana U traganju za izgubljenim vremenom francuskog književnika Marcela Prousta. Na likovnoj radionici učenici i djelatnici na sliku dvorca koju je naslikala akademska slikarica Marija Lopac mogli su ostavljati otiske prstiju, a izrađivali su i motivacijske poruke koje su učenici mogli objesiti na drvce koje su nalazilo na samom ulazu u internat. Zdravkomat se sastojao od prodaje domaćih napitaka poput ACE sokova, muffina te slanih jela poput klipića, salate i burgera. Na kraju smo mogli kušati svu hranu koja se pripremala na radionicama.

Polaznici radionica ističu da bi Dan škole trebao postati tradicija te da bi za neke radionice trebalo više vremena. Sve u svemu učenici i profesori na kreativan način su se zabavili i naučili ponešto novoga.
U sjenici su nastavnici iz fizioterapeutskog smjera zajedno s učenicima pripremali zdrave voćne smoothieje koji su dobro došli svima, a pogotovo timovima učenika koji su sudjelovali u seoskim igrama gdje su pokazali svoju kondiciju i snagu u utrkivanju, skakanju u vrećama, povlačenju užeta i sličnim igrama.

Na školskom igralištu odvijale su se radionice iz pjevanja i streličarstva. Profesorica Barbara Castaldo Lajnvaš sudjelovala je u radionici pjevanja gdje je zajedno sa učenicima vježbala i pripremala se za  završnu izvedbu glazbenih točaka. Bilo je sviranja, pjevalo se u duetu, a na kraju su učenici i profesorica Barbara Castaldo Lajnvaš zajedno izveli pjesmu Ne dirajte mi ravnicu uz glazbenu pratnju odgajatelja Petra Crnogorca i učenika Antonija Nedića i Davida Kelemena. Naš bivši učenik Leo Migač našim sadašnjim učenicima približio je tehniku iz streličarstva. Malo je reći da su učenici koju su sudjelovali u ovoj radionici bili oduševljeni. Nakon cjelodnevne vježbe svoje talente pokazali su na malom streličarskom turniru isti dan.
 
Dan škole završili smo zajedničkim programom. Održan je Bingo u kojem su sudjelovali učenici iz STEM radionica. Pobjednica je bila Eni Kušter iz 1. f razreda. Pobjednik streličarskog natjecanja bio je Antonio Krnic iz 2. f razreda, a pobjednici glazbenog dijela natjecanja bili su Vanesa Koren iz 2. m razreda i Antonio Nedić iz 3. m razreda.
 
Možemo zaključiti da je Dan škole izvrsno prošao. Bio je odlično isplaniran i realiziran. Toliko smijeha, dobre volje, pozitivne energije, sreće, radosti i zajedništva već dugo nije viđeno u prostorijama naše škole i na kampusu. I na samom kraju moramo priznati da su se čak i oni najtvrdoglaviji i najbezvoljniji okušali u nečemu, a to je velik uspjeh. Na trenutak smo bili kao prava obitelj, što govori o slozi i jedinstvu učenika i profesora - i zbog toga je Srednja škola u Maruševcu posebna.

Napisali članovi Info studija – Kristina Korotaj, Lana Kušćer i Krešimir Lukačić

Dan škole (9)
Dan škole (8)
Dan škole (5)
Dan škole (4)
Dan škole (3)
Dan škole (2)
Dan škole (2)
Dan škole (6)
Dan škole (1)