Školske godine 2022./2023. učenici su imali priliku sudjelovati u raznim slobodnim aktivnostima koje su se kontinuirano provodile.

Odgajateljica Ana Veble je u sklopu aktivnosti Medijski laboratorij imala tjedne sastanke s učenicima na kojima su diskutirali o relevantnim temama vezano za medije i njihov utjecaj, educirali se vezano za korištenje fotoaparata, kamere i izradu sadržaja te osmišljavali scenarije i stvarali plan za izradu kratkometražnog filma. Mnoge su sate zajednički proveli u snimanju, fotografiranju i obrađivanju napravljenog. Na kraju godine odgajateljica Ana radosno zaključuje: “Kroz sve sastanke dosta smo se zbližili kao tim i mogu reći da smo bili prava mala redakcija.

Likovno-umjetničke radionice s učenicima redovno je imala odgajateljica Maja Car. Iz tih radionica proizašla su krasna umjetnička djela, zapažena i na Domijadi, koja sada krase naš dom. Odgajateljica Maja također je aktivno radila na uključivanju učenika u zbor unutar lokalne crkvene zajednice što je rezultiralo nastupima na Božićnom koncertu i Završnoj svečanosti.  O radu s učenicima u sklopu slobodnih aktivnosti ove školske godine, odgajateljica Maja kaže: “Posebna mi je radost i čast raditi sa nadarenim mladim ljudima, otkrivati i poticati razvoj njihovih potencijala, motivirati ih za učenje novih vještina i ohrabrivati ih u razvoju njihovog samopouzdanja, darovitosti te novih kreativnih ideja.

Za uvježbavanje i realizaciju raznih solističkih i grupnih glazbenih nastupa naših učenika najodgovorniji je odgajatelj Petar Crnogorac koji ih je revno poticao i ohrabrivao na iskorištavanje glazbenih potencijala. Isti je odgajatelj brinuo i o sportskim aktivnostima – ponajviše nogometu i odbojci. Uz sve navedeno, odgajatelj Petar iznimno je predano radio na volonterskom angažmanu učenika kroz redovna volontiranja s djecom izbjeglicama iz Ukrajine u Varaždinskim Toplicama kao i kroz nekolicinu volonterskih posjeta Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. S obzirom da je većina ovih aktivnosti zahtijevala prijevoz učenika na druge lokacije, odgajatelj Petar kaže: „Ove sam godine postao profesionalni vozač kombija, ali svaka vožnja s učenicima bila je užitak, osobito kada smo se puni pozitivnih dojmova vraćali s volontiranja.

Osim ovih redovnih aktivnosti, učenici su imali priliku biti uključeni u periodične edukativne ili kreativne aktivnosti. Tijekom prvog i drugog polugodišta, održane su dvije radionice u sklopu projekta Ruksak (pun) kulture pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Kroz ove radionice učili su neke nove tehnike fotografiranja i prijenosa fotografije na drvenu podlogu. Stručna suradnica psihologinja s većinom učenika održala je radionice prevencije vršnjačkog nasilja te nekoliko radionica izrade zdravih proizvoda za prodaju unutar škole. Aktualne i važne teme za srednjoškolce obrađivane su i kroz različita kratka izlaganja djelatnika Doma, ali i gostujućih predavača. U organizaciji studenata Adventističkog teološkog visokog učilišta u Maruševcu odvile su se dvije manifestacije u kojima su zainteresirani učenici također sudjelovali, a to su Teen Connect u Maruševcu i Malonogometni turnir u Cestici. Djelatnici doma organizirali su i nekoliko izleta za učenike (Kranjska Gora, Zadar, Varaždin…).

Tijekom cijele godine odgajatelji i psihologinja bili su uvijek dostupni učenicima, nastojali odgovoriti na sve njihove potrebe te im učiniti život u domu ljepšim. Dok se radosno pripremamo za prijem novih učenika, ovaj presjek godine završavamo dojmovima učenika o životu u domu.

M.C. (1.r.): “Moja prva godina srednje škole i boravka u učeničkom domu protekla mi je jako ugodno i veselo. Osjećala sam se lijepo jer sam stekla nove prijatelje i upoznala odgajatelje koji su me poticali u svemu i uljepšavali moje dane u domu.”

S.K. (2.r.): “Ova je godina svima bila jako stresna, ali naši odgajatelji uvijek su znali naći prave riječi i rješenja da nam poprave dan. Prijatelji i cimerica uvijek su mi bili podrška u svemu.”

A.K. (3.r.): “Ove godine je u domu bilo lijepo. Atmosfera i ekipa su super, vrijeme je samo tako proletjelo.”

ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-12
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-01
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-03
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-04
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-06
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-07
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-08
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-10
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-11
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-09
ss-marusevec-slododne-aktivnosti-u-domu-2022-2023-05